Rood is troef! (1 mei verklaring)

Het politieke leven staat dit jaar in het teken van de eerste grote stembusslag, sinds de conservatieve neoliberale meerderheid, zijn verstikkende greep op Vlaanderen en België heeft gelegd. De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 moeten de eerste stap zijn voor de terugkeer van links in dit land.

Elk jaar dat het neoliberalisme de kans krijgt om zijn politiek van sociale afbraak, uitverkoop van het land aan het grootkapitaal en desastreus klimaatbeleid voort te zetten, is een jaar verloren. Meer en meer is het duidelijk dat de NV-A het instrument en de spreekbuis is van het reactionaire Belgische grootkapitaal. De NV-A verdedigde met verve de benoeming van een kleinzoon uit het meest beruchte Belgische kapitalistengeslacht, tot bestuurder van de Nationale Bank. Ondertussen gaat de Vlaamse oerkapitalist Fernand Huts er prat op dat De Wever geen enkel van zijn feestjes mist en dat hij een van zijn acolieten in de partij heeft geparachuteerd. De andere partijen van de rechtse coalitie zitten erbij, kijken ernaar en stemmen in. Premier Charles Michel is slechts een handpop van de grootgeldbezitters die achter hem staan.

Om een einde te maken aan dit rampzalige bestuur ten dienste van enkele financiele baronnen, is het nodig dat links de komende verkiezingen wint: in oktober 2018 in steden en gemeenten, als opstap naar een linkse doorbraak bij de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen in 2019. Om dat mogelijk te maken moet de linkerzijde in zijn geheel de strijd aangaan met het populisme van het huidige rechtse bewind. Eenheid en samenwerking van de progressieve partijen sp.a, Groen, PVDA, van de vakbeweging en van de maatschappelijk geëngageerde burgers in basisbewegingen zijn daarvoor noodzakelijk. Waar het op aan komt is dat links uit zijn eigen grenzen breekt en begint met het herwinnen van de steun bij al die mensen, die uit onvrede met de politiek, hun heil hebben gezocht bij rechtse rattenvangers.

Om dat waar te maken moeten we met duidelijke linkse antwoorden en programmapunten de straat op. De media zullen het niet voor ons doen. Wij moeten de mensen, iedereen die zwak staat in deze samenleving, iedereen die met werken zijn brood verdient, iedereen die baat heeft bij onderlinge solidariteit en een overheid die voor zijn bevolking zorgt, van deur tot deur overtuigen van de noodzaak van een regimewissel. Tegelijk moeten we hoop putten uit het verzet dat in brede lagen van de werkende bevolking begint te groeien tegen steeds moeilijkere werkomstandigheden, meer flexibiliteit, minder sociale voorzieningen en steeds minder dienstverlening voor de gewone mensen. De staking van de personeelsleden van LIDL is een belangrijk signaal dat de werknemers dit verstikkende bedrijfsklimaat niet langer slikken. Op deze eerste mei verdienen zij al onze steun.

Wij zijn Socialisten is een basisnetwerk van militanten in en rond de sp.a dat zich volop engageert in de herleving van de socialistische beweging en in het uitwerken van een strategie om in België, in Vlaanderen en in onze steden en gemeenten een progressieve wind te laten waaien. We ondersteunen basismilitanten die zich in verschillende steden en gemeenten op de lijsten van de sp.a engageren voor een linkse socialistische politiek en voor het revitaliseren van de socialistische beweging.

Sociale, leefbare, toegankelijke, democatische en zorgzame steden en gemeenten, dat is waar wij voor opkomen.

Ter gelegenheid van 1 mei roepen we iedereen, die zich met ons wil engageren voor deze doelstellingen, op zich bij ons netwerk aan te sluiten. We hebben veel mensen nodig voor de verkiezingsstrijd in oktober van dit jaar en meer nog, voor het waarmaken van een linkse doorbraak in 2019.

Onze ambitie is groot, maar samen kan de linkerzijde ervoor zorgen dat we winnen zodat we weer vooruit kunnen, na jaren van stilstand.

Rood is troef!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.