Campagnedagboek 6 augustus (Stephen Bouquin)

Opgestaan om 6u – vroeg in de ochtend is het nog fris – vertaling hoofdstuk over racisme in Antwerpen afgewerkt en commentaar geleverd op de bijdrage over ‘leitkultur en multicultarisme’.
Namiddag – Op stap voor een eerste lange busronde op Linkeroever. Altijd al een rare wijk gevonden: veel groen, veel ruimte maar weinig straatleven. Wel een mooi zicht op het oude stadscentrum van Antwerpen. Enkele mensen aangesproken met onze zomerflyer:
– ‘Nee, merci! ik ga toch nie stemmen’.
– Ah zo. Volgens u mag De Wever nog eens zes jaar voortdoen!?
– ‘Ah nee, dat zeker nie!’
– ‘Awel, dan moet je toch weten voor wie ge wél kunt stemmen?…’
Het gesprek komt op gang. Meer trams en bussen. Extra sociale woningen. Dienstencentra in elke wijk. Een OCMW dat opnieuw bijpast in geval van nood. Groene energie voor iedereen. Geen plastic zakskes meer maar ook geen zwerfvuil… Goeie respons. We doen verder. De ene blok na de andere. Het is écht waaaaaarm vandaag.
‘Smeer je maar goed in’ lees ik in een sms van de graficus die de boekcover ontwerpt. ‘Zolang je beweegt krijg je gene zonnesteek’. Maar die fles water is wel leeg… Op zoek naar een kruidenier. Forget it… Dan maar tot het tankstation gestapt. Blijkbaar is dat ook den bakker, de sandwichzaak, de gazettenwinkel én de wijnboer van dienst (ik had nog nooit in een tankstation een rek met 40 verschillende wijnen gezien!).
Late namiddag. De flyers zijn op maar sector 1 is gebust. Proefdruk van deel één in de bus gedropt van de laatste socialistische burgemeester vant stad. De laaste? Kan over gepraat worden maar tsal toch nie veel schillen. Janssens was ribedebie na zijn nederlaag. En de partij naar de vaantjes. Intussen positieve feedback gekregen over de uitzending op Radio Centraal. Ik kan al een bestelling raamaffiches plaatsen bij de partij! Wat nemen we? A2 of A3? A3. Nederigheid siert.
Int stad effe een koffietje gekregen van den GeeDoubleYou; always the same nice smiling guy. In 2009 of 2010 heeft hij ook k-i-l-o-m-e-t-e-r-s gestapt om al die flyers te bussen. Respect. Ik was toen meer met de ‘backoffice’ bezig. Mijn afspraak over een volgende radio-uitzending is verdaagd. Pitstop aan het Centraal station; onderweg naar Berchem waar ik de webmaster van www.desocialisten.be moet zien.
Café Breda is supermarginaal maar wel in de schaduw. Te warm voor een pint. Dan maar ne pastis met vééél water. Gesprek met een oudere man komt op gang: de Roger. 72 jaar.
– ‘Ik krijg amper pensioen. Ik ga twee keer per week in hotels kuisen en twee keer per week in de joodse wijk de gazetten bij de mensen thuis brengen. Haartez en Tel Avif post. Veertig jaar garçon geweest en zie na…
Hij vertelt verder:
– ‘Khem twintig jaar voor Vlaams Belang gestemd mor dan sen ook sjarels. Ik waarkte vruuger bij Café Jozef en dien baas was bij ‘t Blok. Mor die joste zen personeel…’
– ‘Ja, Roger, dadis natuurlijk wel wat de meeste bazen proberen te doen, é… Terwijl socialisten opkomen voor de werkmens en die zijn rechten.’
– ‘Da klopt, mor van die socialisten zijn der nie veel…’
– ‘Awel Roger. Zie, leestdadis. Volgende week zen-ik-ier terug.’
– ‘Awel ja, ksal dat doen.’
– ‘Merci. Volgende week klappe we verder.’
Tutorial voor andere kandidaten: Veel luisteren. Keep on smiling. Geloof erin. Gene schrik hebben van de mensen. Af en toe iets zeggen. Je niet proberen te verkopen (genre, ikke…). En vooral: de inhoud van de flyer van buiten kennen
Ik publiceer hierbij foto van de linkeroever, gezien doorheen de ogen van één of andere hippe architekt die het zot idee had midden in de Schelde een kunstmatig eiland neer te poten… Volgende bijdrage zal misschien over architectuur gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.