De Europese Socialisten en Democraten roepen op voor de vrijlating van Selahattin Demirtas

In de strijd voor democratie, de rechtstaat en mensenrechten in Turkije spreken Sergei Stanishev, voorzitter van de Partij van Europese Socialisten en Udo Bullman, voorzitter van de groep van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement zich uit voor de onmiddellijke vrijlating van Selahattin Demirtas, vroeger co-voorzitter van onze zusterpartij van de HDP (de Democratische Partij der Volkeren). Selahattin Demirtas is HDP kandidaat voor de presidentiële verkiezingen waarvan de eerste ronde op zondag 24 juni plaats vindt. Hij zou in staat moeten kunnen zijn vrij campagne te voeren, meetings te houden en deel te nemen aan TV debatten. Sinds november 2016 Hij werd aangehouden om politieke redenen, samen met andere volksvertegenwoordigers van de HDP en de CHP, een andere partij die lid is van de PES. De PES en de S&D Europarlementsleden hebben deel genomen aan verschillende zittingen van het proces tegen Demirtas en vragen expliciet zijn vrijlating en het opheffen van alle beschuldigingen jegens hem.

Turkije, lid zijnde van de Raad van Europa en als kandidaat lidstaat bij de EU, moet de garantie beiden dat verkiezingen ongestoord, vrij en zonder fraude plaats grijpen, conform de internationale standaardnormen. Daarom zou de noodtoestand moet opgeheven worden en moeten de restricties om te kunnen stemmen die speciaal opgelegd worden aan de zuidoostelijke regio’s herroepen worden. Deze restricties maken het voor kandidaten onmogelijk campagne te voeren, voor kiezers wordt het onmogelijk te gaan stemmen in volle geheim en de pers vrij moet zijn haar werk te doen en objectieve waarnemer te zijn van de gebeurtenissen. Deze verkiezingen is een test voor de staat van de democratie in Turkije.

De PES en de S&D groep steunen met kracht alle democratische krachten in Turkije, in het bijzonder onze beide zusterpartijen, de HDP en de CHP.

Sergei Stanishev, voorzitter van de Partij van Europese Socialisten en Udo Bullman, voorzitter van de groep van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.