Geen democratie zonder glasnost!

Op 26 mei werd in Antwerpen op een bijzondere ledenvergadering het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen goedgekeurd. Alle amendementen die ingediend werden door de linkervleugel werden weerhouden. De definitieve versie werd daarna goedgekeurd op een partijbestuur. Dit resulteerde in een lijving document met meer dan 600 voorstellen. Tot begin juli kon men dit document online raadplegen. Tijdens de vakantie werd dit of line gehaald.

In september stelde de verkiezingscampagne van de sp.a nagenoeg geen enkele concrete maatregel voorop. Veel emo-talk rond de figuur van Jinnih Beels en nog meer wazige woorden over ‘Opnieuw Vooruit’.

Er werd geen campagne gevoerd rond behoud van personeelsbestand, de bouw van 10.000 extra sociale woningen of de noodzakelijke aanwerving van extra personneel voor onderwijs. Inzake de ‘verrommeling’ van de stad bleven gasboetes de enige oplossing. Op het vlak van leefbaarheid werd in alle talen gezwegen over het auto-vrij maken van de historische kernstad. Het mobiliteitsinfarct bwerd veel besproken maar zonder tastbare maatregelen en concrete voorstellen.

Vandaag weten we waarom: op inhoudelijk vlak mocht de kloof met de N-VA niet al te groot worden. Een bocht richting bestuurscoalitie met de N-VA mocht best niet bemoeilijkt worden…

Terwijl de nieuwe bestuursploeg-in spe haar bestuurssakkoord voorstelt in het Plantin Moretusmuseum publiceren wij het oorspronkelijk programma van de sp.a.

Voor ons gaan échte socialisten een verbintenis aan met de kiezer. Naast de partijleden moeten ook de kiezers kunnen beoordelen wat er uit de bus komt. Dit kan enkel indien een vergelijking met de oorspronkelijke doelstellingen mogelijk is. Vandaar dat we het programma her-publiceren…

Cynici zullen stellen dat programma’s altijd loze beloftes bevatten. Helaas functioneren vele partijen en beroepspolitici op deze wijze. Maar dat is geen reden om zich hierbij neer te leggen. Geen socialisme zonder democratie!

Hierbij de link naar het sp.a programma:

spa-programma-antwerpen(2)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.