Na de gemeenteraadsverkiezingen: De Sp.a kan terug worden opgebouwd, maar niet met de oude recepten

De achteruitgang van de Sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen was voorspeld, maar dat lag niet aan de campagne die de partij heeft gevoerd. Voor het eerst sinds lang kwamen nieuwe mensen prominent op de lijsten terecht, voor het eerst sinds lang slaagde de partij erin haar basis te enthousiasmeren om tegen de stroom in het socialistisch verhaal te vertellen. Het is dankzij die inzet van vele militanten dat de partij niet helemaal ten onder is gegaan en op een aantal plaatsen ook nog een mooi resultaat heeft behaald.

Deze hoopgevende vaststelling maakt ons niet blind voor de ware toestand van het socialisme in Vlaanderen. Het probleem is dubbel. Alhoewel er veel inzet en goede wil is bij de militanten van de partij, ontbreekt het de Sp.a aan slagkracht, te wijten aan het jarenlang verwaarlozen van de afdelingswerking aan de basis. Het tweede probleem is dat de partij er niet in slaagt met een heldere en motiverende boodschap naar buiten te komen. Daardoor heeft de Sp.a het marktleiderschap op links moeten overlaten aan Groen.

We denken dus dat de Sp.a op korte termijn een dubbele inhaalbeweging moet maken. Ten eerste terug naar de basis, boots on the ground, met een partij-organisatie die alles op alles zet om terug een levendige afdelingswerking van de grond te krijgen. Ten tweede het vertalen van een radicale socialistische én ecologische boodschap naar een programma dat mensen motiveert om te vechten voor een betere, meer solidaire en meer duurzame samenleving.

Het is niet eenvoudig om deze twee zaken in een werkbaar recept voor partij-opbouw samen te brengen. We moeten daarover de komende weken een diepgaand en resultaatgericht debat hebben, zowel binnen de partij als met mensen uit de brede progressieve grondstroom.

We weten in elk geval dat een aantal oude recepten niet zullen werken. We geloven niet in het inschakelen van de sociaaldemocratie in het neoliberale eenheidsdenken. Als er al één belangrijke reden voor de internationale crisis van de socialistische partijen kan worden aangewezen is het wel die derde weg, die ook hier ten tijde van paarsgroen opgang heeft gemaakt. We geloven ook niet in een soort “flinkse” sociaaldemocratie, die een verkrampte houding tegenover immigratie en diversiteit aanneemt.

Waar we wel in geloven is een programma waarin solidariteit, gelijkheidsstreven, ecologie en culturele diversiteit met elkaar worden verbonden. Dat houdt in dat we moeten blijven streven naar een eenheid van alle linksen of ze nu rood, donkerrood of groen zijn. Dat houdt ook in dat het maatschappelijke middenveld en in de eerste plaats de vakbeweging, nauw betrokken moet zijn bij het progressieve en ecologische maatschappelijk project dat we willen verwezenlijken.

We denken ten slotte dat bij dit alles de socialistische beweging en haar partij de motor kan zijn van een daadwerkelijke maatschappelijke verandering in de richting van een meer solidaire en duurzame samenleving. We zijn er ook van overtuigd dat een partij die de afgelopen maanden in de verkiezingscampagne bewezen heeft een levende partij te zijn, de basis heeft gelegd voor de wederopbouw van de socialistische beweging in Vlaanderen.

Op 10 november organiseert Wij zijn Socialisten een forum, waar we een evaluatie maken van de huidige politieke toestand en we iedereen die dat wil en zich herkent in waar wij voor staan, uitnodigen om een bijdrage te leveren aan de discussie. We gaan voort op onze weg in de uitbouw van een netwerk dat de socialistische beweging in zijn geheel wil vernieuwen en radicaliseren.

Wie nu al binnen en buiten de sp.a wil meewerken aan ons project, kan zich aansluiten bij Wij zijn Socialisten (mail naar wijzijnsocialisten@gmail.com)

www.desocialisten.be

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.