Ook in Antwerpen zal het socialisme herleven

persbericht ‘Wij Zijn Socialisten’- Antwerpen – woensdag 25 september 2019

1). Wij kunnen de beslissing om een nieuwe voorzitter te verkiezen voor de afdeling Antwerpen enkel toejuichen. Dat de statuten gerespecteerd worden is goed nieuws, vooral omdat dit de laatste 10 jaar niet altijd het geval is geweest.

2). De huidige constellatie is niet evident. De voorzitter (m/v) moet niet enkel verbinden maar vooral het verschil maken. Met de beslissing toe te treden tot een schepencollege onder burgemeesterschap van Bart De Wever heeft de sp.a haar auto in de modder vast gereden. In dergelijke situatie kan je twee zaken doen: a). je roept constant dat er niets aan de hand is en natuurlijk is het zicht op de Schelde zeer mooi, je zet een leuk muziekje op en stelt de passagiers gerust. b). je zet een takelwagen in om de auto uit het moeras te sleuren. Die takelwagen is de sp.a. Anders gezegd: de sp.a mag geen filiaal worden van het schoon verdiep. (Het eerste scenario is mettertijd suïcidaal. Het tweede geeft ons de kans om socialisme in Antwerpen en Vlaanderen terug op de kaart te zetten.)

3). Om deze taak te vervullen is er nood aan een voorzitter die zich onafhankelijk durft opstellen ten aanzien van het gevoerde beleid. Iemand die de oproep van de actiecomités om op stedelijk vlak de klimaatnoodtoestand uit te roepen verwelkomt en ondersteunt; iemand die de scherven van de twee trofees die behaald werden aan elkaar plakt en het college onder druk durft stellen om vooralsnog toch gratis maaltijden in het basisonderwijs uit te delen of 5000 sociale woningen te bouwen. Beide zijn vandaag onzeker (en dat is een eufemisme).

4). Er is met andere woorden nood aan een voorzitter (m/V + team) die ook de tegenstanders van het bestuursakkoord plaats en ruimte geeft. Moest er opnieuw een stemming zijn, dan zou er vandaag misschien geen meerderheid nog voorstander zijn van een onredelijk verstandshuwelijk met Bart De Wever. Dit huwelijk wordt onvermijdelijk een ‘vechthuwelijk’. Willen we binnen afzienbare tijd geen twee sp.a afdelingen hebben in dezelfde gemeente is er bijgevolg nood aan samenwerking binnen deze sp;a. Bij deze steken wij de hand uit.

5). Het netwerk ‘Wij Zijn Socialisten’ zal naar alle waarschijnlijkheid ook een kandidatuur ondersteunen voor de nationale voorzittersverkiezingen. Op Antwerps niveau is de kans groot dat wij dit ook doen. De socialistische beweging is volwassen en heeft diepe wortels. Wij hebben er alle vertrouwen in dat meningsverschillen op een democratische manier door de leden beslecht kunnen worden. Daarom roepen wij alle leden en ex-leden op hun lidmaatschap te vernieuwen. Het tij kan gekeerd worden. Ook in Antwerpen.

 

Namens WZS

Stephen Bouquin

0489/291 336

bouquin.stephen@gmail.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.