Wir haben es nicht gewusst?

Het gedachtegoed, de waarden van Schild & Vrienden zijn de toekomst van NVA en Vlaams Belang en dus van het zo geroemde en verlangde onafhankelijk Vlaanderen. Als die mannen het voor het zeggen krijgen, dan word ik ook een vluchteling.

Verontwaardiging op Twitter en Facebook van Francken en Zuhal Demir en nu netjes wachten tot het overwaait.

De kranten gaan op een ingehouden manier mee met de verontwaardiging, maar proberen het sop en de kool te sparen door het voor te stellen als een geïsoleerd verschijnsel en een beperkt groepje
Ik denk terug aan Jinnih die slachtoffer werd van die “meme’s” en omdat dat toch maar grapjes waren, werden de racisten vrijgesproken. Ik begreep toen niet goed wat “meme’s” waren… Nu wel! Maar gaat het gerecht het huidige racisme weer vrijspreken, want het waren maar “memes” ? Chapeau voor Jinnih, nu pas besef ik wat een verstandige sterke dame zij is.

Ik denk terug aan de promotiecampagne van BDW over zijn war on drugs in alle media, enkele dagen geleden. Hij schoffeert zijn college en gemeenteraad, behalve de NVAers die zijn ‘zuiver’. Dat is toch hetzelfde denken als Schild en Vrienden: wij zijn de echte zuivere Vlaamse jongens.

Ook de havenarbeiders zijn een probleem. Maar over de vlieghaven van Deurne zwijgt hij… Die kan toch niet anders dan een draaischijf van cocainesmokkel zijn. Hoe en wie controleert daar de tientallen privévliegtuigjes? Neen, die moet blijven bestaan en gesubsidieerd worden. Hij vindt het wel nodig handelaars, voetbalploegen, moskees uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap te criminaliseren. Over de rijke gebruikers in Knokke, Brasschaat, Schilde,… zwijgt hij. Die vallen ze niet lastig want dat zijn ook de eigenaren van de privévliegtuigjes… Het zit zogezegd allemaal in Borgerhout.

En dan de holebi’s. Ook zij zijn ‘kiesvee’ (zoals NVA dat noemt). In hun gezicht hen steunen, maar als er Russen op bezoek komen doen we onze mond niet open. Dit is wat ook S&V doet, mooie principes verkondigen voor de galerij, in de praktijk discriminatie en racisme de wind in de zeilen geven. Cfr de Tweet van Theo Francken over mannen in lingerie.

Wat we in de Pano-reportage over Schild & Vrienden gezien hebben is crimineel. Moest het over moslims gaan we zaten een paar uur later aan dreigingsniveau 5. Maar nu gaat het over hun vrienden en daar moet je meer begrip voor opbrengen: zijn nog jong, kinderen, ze weten niet wart ze doen, en eigenlijk wisten we dat allemaal niet. Wie zit er het meest op twitter, facebook, instagram, ed ??? , maar ze wisten het niet.

Ik wil lessen trekken uit de geschiedenis, in de jaren 30 van vorige eeuw hebben we dezelfde bewegingen als Schild en Vrienden zien groeien en uiteindelijk het fascisme installeren. We mogen als sociaal-democraten niet dezelfde fouten maken. Iedereen die dit minimaliseert, vergoelijkt, negeert of steunt is mede verantwoordelijk. We moeten dit heel hard blijven aanklagen en zorgen dat Bart De Wever geen burgemeester meer wordt.

Frieda Verbist

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.